Mobiliteit

De loopsnelheid is een indicator voor verminderde mobiliteit, wat een criterium is voor verhoogde kwetsbaarheid van ouderen. Een achteruitgang in de snelheid van lopen is geassocieerd met sneller overlijden.

De loopsnelheid kan gemeten worden door ouderen over een afstand van 4 meter te laten lopen. Loopt hij/zij langzamer dan 1,2 meter per seconde is er sprake van een verminderde loopsnelheid. Deze informatie is vooral van belangrijk voor vaststellen van kwetsbaarheid en bij bijvoorbeeld het inzetten van interventies om lopen te verbeteren . Het is een goede beginmeting, waarmee de effectiviteit van training vastgesteld kan worden.

De handknijpkracht is een indicatie van sarcopenie, een verlies van spiermassa. Door deze verminderde handknijpkracht en verlies van spiermassa hebben zij grotere kans om bijvoorbeeld te vallen of meer beperkingen te ontwikkelen. De handknijpkracht kan met behulp van training ook versterkt worden

 

Bron: Buurman B. in : Bakker T., Habes V., Quist, G., Van der Sande, J., Van de Vrie, W. (2019) Klinisch redeneren bij ouderen. Functiebehoud in levensloopperspectief. Bohn Stafleu van Loghum.