Slaapbevorderende / slaaphygiënische maatregelen
Binnen deze maatregelen staat het beïnvloeden van gedragspatronen en omgeving centraal.
Gedragingen die je kunt veranderen zijn bijvoorbeeld:
- Bedtijden: regelmatige bedtijden bevorderen een goede slaap.
- het gebruik van de slaapkamer. Als deze ook als hobbykamer wordt gebruikt, kan dit een goede slaap belemmeren), het doen van een ontspannende activiteit voor het slapen gaan.
- Voedingspatroon : vermijd veel of zwaar eten, koffie of alcohol voor het slapen gaan, maar wel een lichte snack).
- Bewegingspatroon : regelmatig overdag bewegen bevordert een goede slaap.
- Een slaapritueel aanleren. Dit kan helpen om de ouderen zich te laten voorbereiden op de nacht. Dit kan een ritueel zijn die de oudere gewend is of zich wil aanleren, zoals een avondwandeling, warme douche of huidverzorging. Ook een een beker warme melk kan de slaap bevorderen, omdat melk melatonine (slaaphormoon) bevat. Echter, als de oudere een uur later wakker wordt om te moeten plassen, wordt het effect teniet gedaan.
Omgevingsfactoren zijn ook te beïnvloeden: denk aan storend licht of geluid, of de kamertemperatuur (goed geventileerde, koele kamer maar wel zorgdragen voor warme dekens en warme voeten) , de kwaliteit van de matras en hoofdkussen, of aan de bedpartner. Tenslotte kunnen complementaire zorginterventies het slaappatroon positief beïnvloeden zoals yoga, medicatie, geluid, massage, homeopathie, accupunctuur.
Bron: Bleijenberg, N. in Bakker T., Habes V., Quist, G., Van der Sande, J., Van de Vrie, W. (2019) Klinisch redeneren bij ouderen. Functiebehoud in levensloopperspectief. Bohn Stafleu van Loghum
https://www.venvn.nl/media/f5vngxte/richtlijn-gezonde-slaap-definitief-28-9-2021.pdf